Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]
[ ]
Cselgáncs szakosztály
[ Kép letiltva ]

Üdvözlünk minden kedves látogatót, leendő és meglévő egyesületi tagot!

JUDO MINDENKINEK

Magyarországon a judo. vagy ahogy nálunk ismerik -, a cselgáncs mindössze harminc évvel ezelőtt kezdett elterjedni. A judo egy testnevelési rendszer.
Japánban az óvodától az egyetemig erre épül az iskolai testmozgás. Ha csak azt tekintjük, hogy Japán a világ egyik vezető hatalma lett, és itt élnek legtovább az emberek (10 évvel hosszabb az átlagéletkor, mint Magyarországon), akkor feltétlen figyelemmel kell kísérnünk, miképpen érték ezt el.

A gyermekkor meghatározó az ember életének alakulásában. Első állomásként a mi társadalmunk az óvodai foglalkozásokra épít, ezért kell elkezdeni a legjobban bevált életviteli minták átvételét már ebben az életkorban. Ismertessük meg a gyerekekkel a judo alapjait. Nem kell hozzá más, csak néhány szőnyeg. A kicsik megtanulják a fegyelmezett együttdolgozás élményét. Akik ebben a formában készülnek az iskolai életre, előbbre tartanak társaiknál. A legfontosabb talán, ami egész további életükre kihat. ezért érdemes korán elkezdeni -, az eséstanulás. Egyrészt a kicsi gyermek nem olyan merev, mint a felnőtt, másrészt könnyebben elsajátítja ezt, a számára természetes mozgásformát. Gondoljuk el, hogy a további életében a balesetek elkerülése, a sérülésmentes élet mennyi életörömöt hoz. A testi épségünk védelme szorosan hozzátartozik egészségünkhöz.
Talán ez az egyik titka a hosszú életnek. Nincs szorongás veszélyhelyzetben, mert ez a sport megtanít a kritikus helyzetek leküzdésére. Természetesen nem késő iskoláskorban sem elkezdeni. Legcélravezetőbb 8-10 évesen kezdeni. Tapasztalataim alapján az iskolaérés időszaka is ajánlható. Tehát úgy, mint az úszást. a helyes eséstechnikák kivitelezését is meg kell tanítani gyermekeinkkel.

Az sem mindegy, hogy a mai erőszakkal teli világunk kihívásainak hogyan tudunk eleget tenni. A magabiztosság, testi épségünk megóvása másokkal szemben, fontos szerephez jut mindennapi életünkben. Az életben előforduló döntési kényszerhelyzetekben biztosan jobban határoz az, akinek edzéseken a rossz vagy jó döntései nyilvánvaló kiértékelésben részesülnek.
Az életben előforduló döntési helyzetekben biztosan jobban határoz az, akinek edzéseken a rossz vagy jó döntései nyilván való kiértékelésben részesülnek - győzelem vagy vereség.
Idősebb korban még inkább fontos a rendszeres mozgás. A japán judo gimnasztika (Taiso Nippon) a Távol-Keleten az idősek mindennapos tevékenységévé vált.

Egy-egy sajgó izmot, nehezen mozgó izületet, vagy akár belső panaszokat orvosolnak vele. A lekerekített, nem agresszív mozgások, kicsit lassan, de igen hatékonyan hatnak az emberi szervezetre. Az évek során kialakuló súlyfelesleg kezelésére is jótékonyan hat. Az emberek vitalitása megmarad, vagy gyorsan visszatér egy esetleges betegség után.
Összegezve elmondhatjuk, hogy a judo az 5 évesektől a 70 évesekig ajánlható minden korosztálynak, nemre való tekintet nélkül.


[ Kép letiltva ]

Névnapok
Ma 2018. 2. 23, péntek, Alfréd napja van.
Holnap Mátyás napja lesz.
Közelgő Események
Nincs közelgõ esemény
Nincsenek események a hónapban.

HKSzeCsPSzoV1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728Keresés Bátonyterenye Város Sportegyesülete